Cikkírás: Hogyan készül egy fantasztikus Moodboard tábla

moodboard1

Mi is az a Moodboard?

Habár már egyre elterjedtebb ez a fajta önkifejezés, még így is sokan nem ismerik, hogy mit is jelent. Magyarul hangulat/ötlettáblát jelent. A designerek imádják, de sokan mások is szeretik használni. Valójában bármihez készíthetünk ötlettáblát. A hangulattábla gyakorlatilag összefoglalja ötleteinket és vizuálisan mutatja be a stílusát, hangulatát az adott projektnek az ügyfél felé. Tehát ez egy szuper önkifejező eszköz. Ha egy jól sikerült Moodboard táblát adunk ki a kezünkből, azzal nyert ügyünk lehet az ügyfélnél. Az ötlettábla fő feladata, hogy átadja az adott témához, márkához, vállalkozáshoz kapcsolódó hangulatot.

Miket tartalmazhat egy Moodboard?

– Képeket

– Fotókat
– Illusztrációkat
– Mintákat
– Textúrákat
– Színeket
– Színpalettákat
– Fontokat
– Ikonokat
– Motívumokat…stb.

Milyen stílusú lehet egy Moodboard?

Igazából erre nincs megfelelő válasz, mivel csak a te képzeleted szabhat határt ennek. Az viszont mindenképp fontos lehet ha nem szeretnéd, hogy egy katyvasz legyen, akkor a színek mindenképp harmonizáljanak egymással, mert így lesz szép és vonzó a tekintet számára. Itt is van néhány példa különböző stílusokban:

Fotó

Itt ügyeljünk arra, hogy az összeválogatott anyag hangulata megegyezzen és ne térjen el nagyon egymástól. Tehát pl egy színes fagyis képet ne tegyünk össze mondjuk egy téli tájképpel.
moodboard2
moodboard3

Poszter/plakát

Itt a háttér adja meg a fő motívumot, illetve a szín és a betűtípus adja meg a hangsúlyt. Ez egy nagyon szabad stílus, de beszéljenek inkább a képek 🙂

moodboard4
moodboard5

Színek szerinti

Itt konkrét színeket és árnyalatokat használnak. Ezek már önállóan is szép, kifinomult és harmonikus összképet adnak. Igen népszerű kifejezési mód.
moodboard6
moodboard7

Szöveges

Nem mindig kell, hogy a képeken legyen a hangsúly. Érzéseinket, hangulatunkat ki tudjuk fejezni különböző tipográfiai elemekkel is, amelyek összhangban vannak a vizuális elemekkel.
moodboard8
moodboard9

Geometriai alakzatok

Itt bátran használhatunk mindenféle alakzatokat, amelyek az érdekes látványon túl praktikai szempontból is szuperül megállják a helyüket, mint pl. térelválasztás, háttérdesign.
moodboard10
moodboard11

Mivel és hogyan készíts Moodboardot?

Általában Photoshop-al szokták, itt nagyon sokféle méret létezik, amiben a vázlatodat megadhatod szinte bármekkora formában. Persze használhatsz más szoftvert is, én a Ps-t ismerem. Még inkább egyedi lehet az ötlettábla ha kézzel készíted el. Bizony, ez is egyfajta létező módszer és még különleges is. Ezután elkezdheted a rávalókat 🙂 összegyűjteni (képek, színek, minták, …stb.)

Összegzés

Ahogy láthatjuk a szabály az, hogy nincs szabály. Ez egyrészt nagyon szuper és szabad lehetőséget ad az alkotásra, másrészt viszont veszélyes pálya. Ha igazán egyedi moodboard táblát akarunk kreálni, akkor fontos azt megjegyezni, hogy a kevesebb néha több, ezért vigyázni kell arra, hogy ne toljuk túl, mert szívünk szerint rátennénk mindent, ami tetszik. Gondoljuk át jól, hogy mi lesz az a 4-5 kép ami jól fog mutatni és egymással harmonizál.

+1 tipp:

A Pinteresten remek inspirációkat találhatsz Moodboard készítéshez… Hajrá! 🙂

gazdag-aliz-kicsi-2

Gazdag Alíz
Virtuális online marketing asszisztens

Tetszett a referencia munkám?
Neked is segíthetek virtuális asszisztensedként?